Parke Uygulanacak Zeminde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Masif Parke Zemini;Masif parkenin döşeneceği zeminin şapında, mutlaka nehir kumu kullanılmalıdır. Çünkü deniz kumu, yapısındaki tuz nedeniyle nemi çok uzun süre tutar. Bu da kuru parkeyi olumsuz etkiler. Şapın çelik mala ile perdahlanmış olması da zorunludur. Üzerine çimento tozu serpilmediği takdirde şap kavlayabilir. Ahşap parkedeki nem oranı dünya standartlarında (yüzde 8-10) olmalıdır. Şap yeni dökülmüşse, parkeyi döşemek için iki ay beklemek gerekir. İki aylık süre, havaların sıcak geçtiği nisan-ekim dönemi için geçerlidir. Bu süre, kaloriferi yanan bina için de uygundur. Ancak kalorifer yanmıyorsa, parke döşemeyi kış sonuna bırakmak uygun olur. Döşemeden evvel zemin çok iyi temizlenmelidir. Kireç, ya da harç kesinlikle kalmamalıdır. Kurumuş şap üzerinde herhangi bir nedenle harç karıştırılmışsa, şapta bu nedenle meydana gelen nemin tümüyle kurumasını beklemeden (bu süre 1 aydır) asla parke döşenmemelidir. Tarif edilen şapa uygun tutkal, firmanın göndereceği tarakla, birer metrekarelik alana çekilerek hemen döşeme yapılmalıdır. Şap zorunlu şartları taşımıyor ve tahta mala perdahlı pürüzlü ise, özel tutkalla sistre tozu karıştırılıp, kıvamlı bir macun elde edildikten ve ince bir tabaka elde edildikten sonra beton zemine serilmelidir. Mastarla çekilerek ince bir tabaka elde edildikten 2-3 gün sonra da, tamamen sertleşen zemine tarakla aynı şekilde tutkal çekilip, daha sonra parke döşemesine geçilmelidir. Diğer bir sistemde, betonla parke arasında izolasyon amaçlı serme zift yapılabilir. Bu zift biraz kuruyup sertleştikten sonra, sıcakken döşeme yapılabilir. Masif ve rabıta parkede döşeme işlemleri bölüm bölüm ilerlerken, her yarım metrede bir, sünger ıslatılıp iyice sıkılarak parkelerin yüzeyi nemlendirilecek şekilde bu süngerle silinir. Döşeme bittikten sonra parkenin üzerine ince bir tabaka kuru talaş serilmeli ve tutkalın nemi alınmalıdır ki, bu işlem parkenin tarn olarak yapışmasını sağlayacaktır. Parkeleri döşemeye başlamadan önce bütün pencereler takılmış, boya-badana ve duvar kağıdı işleri bitmiş olmalıdır. En önemlisi kalorifer ve boruların sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Son kat cila vurulduktan sonraki 4 gün, kullanımdan kaçınılmalıdır.
Laminat Parke Zemini;Parkelerinizi uzun ömürlü kullanabilmeniz için zeminin düzgünlüğü ve sağlamlığı çok önemlidir zemin şap ise kumlanma yapmaması ve darbelerde ezilmemesi çok önemlidir. Eğer bu sıkıntılar şapınızda mevcutsa yeniden şap atılması gerekmektedir. Aksi takdirde kumlanmadan dolayı çıtırtılar olacak ve eğimden dolayıda esnemeler olacaktır. Bunlar çok rahatsız edici durumlardır. O yüzden döşeme yapılmadan önce mutlaka kontrol edilmesinde fayda vardır.
Zemindeki eğrilikler ve çukurlarda döşemede önemli bir etkendir. düzeltilmez ise laminatlar zamanla kilit yerlerinden kırılabilir. 1-2 mm ye kadar altına serilen şilte bu çökmeleri bir nebze giderebilir fakat daha fazlası için düzeltme yapmak gereklidir.

Sağlam ve düzgün bir zemin elde etmek için en pratik çözüm self-leviling şapıdır. Çabuk kuruyan(yaklaşık 1 gün) ve kolaylıkla düzgünleştirilebilen(kendiliğinden yayılan) bir yapıya sahiptir. Belki kendi başınıza yapabileceğiniz bir iş değil(bir usta yardımı gerekli) ama en hızlı çözümdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder